update 28-11-01


Ontwerp : Landschap 2020

Landschap 2020

Als de leerlingen een krantenbericht onder ogen krijgen dat er een vreemde buis met inhoud is gevonden geeft dat reden tot discussie. Ze denken na over hun ideale landschap in 2050. Daarna komt Harry Hundertwasser op de proppen met een vraag. Of ze een bijzondere VVV-route willen maken. Daar moet nog al het een en ander voor gebeuren. Gelukkig zijn de leerlingen bereid om op zoek te gaan naar het verleden en het heden van het landschap. En komen dan tot onverwachte ontdekkingen.
Onverwacht rolt er dan een brief de school binnen. Een uitnodiging van de provincie. Of de leerlingen, als de volwassenen van 2020 willen nadenken over het landschap zoals dat er over ongeveer 20 jaar moet uitzien. Onder het motto: "Als je in 2020 onder een boom wilt zitten zul je hem snel moeten planten."
Zo presenteren ze hun toekomstvisie aan de ambtenaren van de provincie. Die onder de indruk zijn.

uitvoering in de praktijk
scenario

Uitgevoerd door:

Rolf Janssen
rolf.janssen@wxs.nl

Klas 2
Greijdanus College
Zwolle (en vele andere Overijsselse scholen)

Rolf Janssen

'Een collega die ook met dit project bezig is komt even binnenlopen. Ik laat hem trots de mooie maquette zien die een groep leerlingen heeft gemaakt. Hun ideale landschap hebben ze uitgebeeld. Een heel groot parkachtig landschap, met veel water en bomen. Als hij de maquette wil pakken kan ik hem nog net tegenhouden. 'Nergens aankomen, gisteren is al een van de parkwachters achter de kast gevallen en ik kon hoog en laag springen, maar de kast moest van de muur. Die leerlingen doen me wat als ik nog een keer iets kwijt maak!'


nieuwsflitsen | basisonderwijs | voortgezet onderwijs | titels en ideeën | literatuur | scholing