scholing en referenties

Wat als je meer wilt met Verhalend Ontwerpen?

Meer weten?
Bestel het boek ‘Verhalend ontwerpen – een draaiboek’, van Erik Vos, Peter Dekkers en Ellen Reehorst. Uitg. Noordhoff. Type bijvoorbeeld ‘verhalend ontwerpen’ in op bol.com (of probeer deze rechtstreekse link). Er is vaak ook een 2e hands exemplaar verkrijgbaar (pas op dat je dan wel de laatste druk krijgt, de derde druk). Het boek barst van de voorbeelden en verhalen, ter inspiratie en om in de klas te gaan doen.

Meteen gaan doen?
Bestel dan een van de vele kant-en-klare scenario’s met uitleg en verhalen in de webwinkel voor verhalend ontwerpen op www.verhalendontwerpen.nl. Je kunt in de winkel zoeken op groep, onderwerp, steekwoorden, e.d. Een scenario kost € 75,- (voor gebruik op één school).

Eerst meer inspiratie en met meer mensen van het team van een school aan het werk?
Kijk dan of het mogelijk is op school een ontwerpcursus te organiseren. Zulke cursussen zijn altijd maatwerk. Er gaat altijd een vrolijke introductiebijeenkomst aan vooraf, waarna een heuse maatwerkcursus in elkaar wordt gestoken. De introductiebijeenkomst duurt minimaal anderhalf uur en de overige bijeenkomsten kunnen op woensdagmiddagen worden gedaan. Soms heeft een team aan een introductiebijeenkomst al genoeg! Dan gaat men daarna verder met scenario’s uit de webwinkel.
Over het algemeen wordt tijdens een ontwerpcursus uitgegaan van enkele verhalende ontwerpen die men op school ook echt wil gaan uitvoeren. Aan de hand van de bijhorende scenario’s  worden essentiële didactische vaardigheden geoefend, uitgangspunten, leerprincipes en doelstellingen verhelderd (met als context bijvoorbeeld een te organiseren ouderavond of een inspectiebezoek) en zetten de deelnemers verhalend ontwerpen naar eigen hand en klas.

Verhalend ontwerper worden?
Zelf en samen met geestverwanten een verhalend ontwerp maken, is een bijzonder mooie ervaring voor leraren en a.s. leraren. Wie een verhalend ontwerp maakt, gaat op zoek naar inspiratiebronnen, deelt die met mede-ontwerpers.  Het maken van een verhalend ontwerp is niet alleen een creatieve daad, er is ook te oefenen vakmanschap voor nodig, dat tijdens de cursus wordt aangeboden. Deze ontwerpcursus is altijd maatwerk. De cursus kan bijvoorbeeld uitgeschreven worden voor verschillende scholen van een schoolbestuur, in de vorm van een tweedaagse bijeenkomst. Ook afzonderlijke schoolteams kunnen deze cursus aanvragen (ook dan moeten minstens vier dagdelen worden gereserveerd).
|

Wat is het beste?
Uiteindelijk de mix, waarschijnlijk:
- er zijn enkele scenario’s uitgeprobeerd;
- men is diep gegaan op het gebied van de activerende didactiek die bij verhalend ontwerpen hoort;
- en er zijn enkele teamleden zie zelf al eens een verhalend ontwerp maakten.

Wellicht is het mogelijk een PABO bij de invoering in te schakelen.
Op vrijwel alle PABO’s doet men iets aan verhalend ontwerpen.
Studenten kunnen misschien helpen bij invoering.

 


leerkrachten van de basisscholen
't Veurlaand en 't Echtenest tijdens een
scholing verhalend ontwerpenOntwerpteam van SG Het Assink in
Haaksbergen

 

Praktische gegevens

Data en locatie worden in overleg bepaald.

 

Informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Erik Vos
tel. 0182 523624
e.vos@educatief-ontwerpen.nl


nieuwsflitsen | basisonderwijs | voortgezet onderwijs | titels en ideeën | literatuur | scholing