update 10-02-03


Natuur- en Milieueducatie

Natuur- en Milieueducatie

Dat natuur- en milieueducatie door verhalend ontwerpen spannend en uitdagend kan worden is al langer bekend. Medewerkers van NME-instellingen probeerden dit gegeven om te zetten in uitvoerbare onderwijspraktijk voor de scholen in de omgeving van hun eigen centrum. Hieronder drie van de vele eerste uitwerkingen.

De moestuin van Opa
Een verhalend ontwerp over kringlopen dat begint met een echte krop sla. Die komt uit de moestuin van Opa. De leerlingen ontwerpen Opa, zijn moestuin, zijn buren in het volkstuinencomplex, zijn vrienden, de plattegrond van de tuinen... Dan ontdekt Opa slakken in zijn tuin, die alles dreigen op te eten. Wat kan Opa daar tegen doen? De kinderen horen dat Opa voor gif heeft gekozen. Kort daarna vindt Opa een dode vogel in zijn tuin. Zou dat iets met het slakkengif te maken kunnen hebben? Maar slakkengif is toch niet giftig voor vogels? Of wel? Een vriend van Opa die veel weet van de natuur weet misschien wel andere oplossingen voor het slakkenprobleem. De leerlingen werken deze oplossingen voor Opa uit.

CNME Landgoed Schothorst
Anne de Feijter, feia@amersfoort.nl
Nelly Swijnenburg, swia@amersfoort.nl

De kist van Oom Edward
Een verhalend ontwerp over lucht. De leerkracht vindt op zolder een kist met rare instrumenten. De kist blijkt van haar achteroom Edward te zijn. Oom Edward is professor, en reist nu door Amerika. De leerlingen brengen Oom Edward tot leven door zijn portret te tekenen, zijn lab, zijn huis, zijn beste vrienden. Ook bedenken ze vijf belangrijke gebeurtenissen uit zijn leven. In de kist vinden de kinderen halve handleidingen voor proefjes met lucht. Ze gaan deze afmaken. De juf vertelt dat ze een proefje in haar tuin heeft gedaan waarbij vies gas is ontploft, haar buurman was er flink boos over. Of ze wel wist hoe lang een boom erover doet om de lucht weer schoon te maken, had hij haar gevraagd? Zelf weet ze het niet, maar de leerlingen zoeken voor haar uit hoe het zit met de zuurstofproductie van bomen. Als de leerlingen een tentoonstelling over lucht hebben gemaakt zijn Oom Edward en de buurman vast heel geïnteresseerd!

CNME Landgoed Schothorst
Anne de Feijter, feia@amersfoort.nl
Nelly Swijnenburg, swia@amersfoort.nl

De oude schuur
In een oude vervallen schuur woont een kolonie zeldzame vleermuizen. Twee meisjes die veel van vleermuizen houden gaan er geregeld op onderzoek. Dan horen ze dat de schuur plat moet voor nieuwbouw. De meisjes komen in actie, samen met hun klas. Ze maken een tentoonstelling en gaan in discussie met de gemeente. De leerlingen doen hetzelfde, onder meer in een bijna-echt rollenspel. Tot slot maken de leerlingen een avondwandeling met een vleermuizenexpert.

Regionaal Centrum NME Doetinchem en omstreken
post@regionaal-nme-centrum.nl

 


nieuwsflitsen | basisonderwijs | voortgezet onderwijs | titels en ideeën | literatuur | scholing